Comunicat de presă nr.1/09.06.2011

Federaţia Română de Karting este persoană juridică, înregistrată ca federaţie sportivă la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), având Certificatul de Identitate Sportivă CV/C/00001/2011, emis în data de 01.06.2011. Federaţia Română de Karting are ca scop principal promovarea şi dezvoltarea kartingului în interesul tuturor celor care îl practică. Ca disciplină sportivă kartingul este reglementat de Legea 69/ 2000. În România este practicat de aproape 40 de ani şi dispune de o bază logistică proprie şi de un corp de specialişti de înaltă calificare, fiind în mod evident necesară înfiinţarea unei federaţii de specialitate.

În luna ianuarie a acestui an, Federaţia Română de Automobilism Sportiv (FRAS), a „intoxicat” opinia publică printr-un comunicat care afirma fără echivoc că o federaţie autonomă de karting „ar influenţa negativ activitatea FRAS şi ar constitui o piedică în calea recunoaşterii sale internaţionale şi că nu pot exista două federaţii pentru acelaşi sport.” Cluburi şi piloţi cu palmares intern şi internaţional au fost puşi în situaţia să recunoască FRAS ca singura autoritate sportivă atât în ceea ce priveşte automobilismul, cât şi kartingul. Deşi nu a avut nici o legătură cu kartingul până în 2010, FRAS şi-a arogat dreptul de a decide destinele acestui sport în România. Încercări de intimidare şi adoptarea unei poziţii de forţă au avut parte un final previzibil.

Este foarte adevărat că nu pot exista două federaţii pentru acelaşi sport. În consecinţă, FRAS va trebui să se ocupe numai de automobilism, nu şi de karting, care are de acum o federaţie proprie. Obţinerea statutului de persoană juridică al Federaţiei Române de Karting a fost mult întârziat prin opoziţia FRAS, însă justiţia a respins toate demersurile şi contestaţiile şi a dat în mod definitiv şi irevocabil câştig de cauză FRK.

Reamintim pe această cale, cluburilor sportive si practicantilor acestui sport, că FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE KARTING este singura abilitată sa emită autorizaţii şi licenţe sportive ,deţinând prin delegare pentru 2011 de la CIK-FIA puterea sportivă în domeniul kartingului în România. Prin urmare, nici unul dintre deţinătorii de licenţe eliberate de către FRAS nu poate beneficia de o „recunoaştere internaţională”.

În acest context, pentru practicarea acestui minunat sport, invităm toate cluburile de karting şi cluburile de automobilism din România care au şi secţii active de karting să solicite fără întârziere licenţe de la Federaţia Română de Karting, respectând reglementările autorităţii sportive naţionale şi ale CIK – FIA.

Prin prezentul Comunicat, Federaţia Română de Karting îşi afirmă dorinţa fermă de a conlucra cu toţi cei interesaţi de dezvoltarea acestui sport în ţara noastră inclusiv cu Federaţia Română de Automobilism Sportiv, pentru a sprijini fireasca trecere a tinerilor piloti de la karting la automobilism.

 

Lucian Ştefan,

Preşedintele

Federaţiei Române de Karting

vezi comunicat

De asemenea, ai putea dori...