DREPTUL LA REPLICA

Avand in vedere afirmatiile din cuprinsul articolului intitulat “Comedia dupa Melinte” care a aparut in editia din 12 iunie 2012 a ziarului Gazeta Sporturilor, articol scris de Mirela Neag si Catalin Tolontan,

Subscrisa FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE KARTING (FRK), cu sediul în Târgu Secuiesc, Str. Orban Balasz nr 16, jud. Covasna reprezentată legal de Dl. Stefan Lucian in calitate de Presedinte, formulăm prezenta solicitare privind

DREPTUL LA REPLICA

pe care il consideram in mod vadit necesar avand in vedere ca in continutul articolului precizat se fac multe afirmatii eronate, ironice si tendentioase, referitoare la Federatia Romana de Karting, activitatea acesteia si membrii ei, care aduc un prejudiciu de imagine si un impact negativ asupra opiniei publice referitor la infiintarea si activitatea Federatiei Romane de Karting.

In mod corect si respectand principiile deontologiei ziaristului, apreciem ca daca se dorea o corecta informare a publicului, cei doi reporteri trebuiau sa ceara in mod obligatoriu un punct de vedere Federatiei Romane de Karting inainte de a face afirmatii care in afara scandalului mediatic pe care au dorit sa il starneasca (si au reusit) nu sunt nici corecte si nici adevarate.

In mod evident ziarul GSP cauta sa lanseze “bombe editoriale” care sa asigure vanzarea ziarelor si sporirea numarului de cititori, dar acest lucru nu trebuie sa vina in contradictie si sa incalce principii morale si de etica profesionala de catre cei care se lanseaza in astfel de “investigatii soc”, obiectivitatea trebuind a fi pe primul plan.

Este un mare pacat ca din dorinta de a atrage cu tot inadinsul atentia cititorilor sunt sacrificati pe altarul publicitatii cu orice pret, sportivi tineri, pasionati si talentati, asa cum de altfel se exprima si autorii articolului, care insa nu sunt priviti prin prisma activitatii sportive desfasurate si a rezultatelor lor in competitii, fiind judecati doar pentru celebritatea numelor lor de familie.

Pentru o corecta si obiectiva informare a domniilor voastre si ne referim in primul rand la domnul redactor-sef Catalin Tolontan, a carui activitate publicistica ne este binecunoscuta si pe care in mod sincer am apreciat-o de-a lungul timpului petru curajul si obiectivitatea opiniilor sale, va aducem la cunostinta urmatoarele:

Dispozitiile Legii Sportului nr.69/2000 prevad ca infiintarea federatiilor sportive se face cu respectarea stricta a normelor legale privind procedura de constituire si autorizare.

Normele legale prevazute de legea 69/2000 se completeaza cu cele ale HG 841/2001 si ale OG 26/2000 privind privind asociatiile si fundatiile, revenind instantei de judecata rolul sa aprecieze daca dispozitiile legale au fost respectate si de a dispune autorizarea federatiei si inscrierea acesteia in Registrul de Federatii si Fundatii de pe langa Tribunal.

Avizul consultativ eliberat de ANST, nu are caracterul unul act administrativ, SINGURA care poate confirma sau infirma acest aviz de principiu fiind instanta de judecata.

In situatia noastra, Tribunalul Covasna a admis solicitarea privind autorizarea Federatiei Romane de Karting, pronuntand sentinta civila nr.1090 din 24.09.2010, care a ramas irevocabila prin decizia civila nr.656/R/2011 a Curtii de Apel Brasov.

Deci “mica federatie “, cum caricatural ne caracterizati, nu a fost infiintata de doamna Doina Melinte ci de o instanta judecatoreasca-Tribunalul Covasna-, care a verificat strict daca toate conditiile pentru autorizare au fost respectate.

Cei cativa zeci de sportivi despre care scrieti sunt de fapt cateva sute si este incorect sa le jigniti demnitatea in acest mod, luand in deradere forma de organizare sportiva la care sunt afiliati.

Epopeea cinematografica la care va referiti, demna de numele unui regizor de renume mondial, este, de fapt, un bluff instrumentat jalnic de un “regizor” de cartier marginas, complet necunoscut pe plan international.

Faptul ca exista doua campionate de karting: unul, national, organizat de FRK- care este o federatie infiintata in conformitate cu dispozitiile Legii 69/2000, fiind autorizata sa organizeze, sa controleze si sa conduca activitatea de karting, fiind singura acreditata sa exercite puterea sportiva la nivel national pentru ramura sportiva karting si unul ilegal organizat de o comisie nationala de Karting din cadrul FRAS nu este o tragedie ci o ilegalitate flagranta care formeaza obiectul unor actiuni in justitie actiuni formulate de FRK pentru anularea campionatelor “nationale” FRAS din anul 2011 si 2012.

Megalomania unui personaj care este deocamdata presedintele FRAS nu trebuie luata in seama, ea frizand patologicul iar incalcarea legii nu trebuie incurajata si nici propovaduita – nici macar prin afirmatii ironice, tendentioase si fara suport legal, daca s-ar proceda in continuare astfel ar insemna o grava nesocotire a ordinii de drept si a legalitatii – principii de baza ale unui stat de drept.

Finantarea acordata de ANST subscrisei federatii este aceeasi care a fost acordata si altor federatii in acest an, nu am beneficiat de sume in plus, de fapt si FRAS a beneficiat de o suma mult mai mare pentru karting in anul 2011, suma care nu i-a mai fost acordata si in 2012, de aici supararea unora si izvor de noi procese.

Poate ca va este util sa consultati criteriile de finantare ale federatiilor-care sunt persoane juridice de utilitate publica si sumele care le sunt alocate anual de catre ANST si suntem siguri ca veti obtine daca veti dori aceste informatii de la conducerea ANST, in virtutea dreptului de acces la informatiile publice, drept care va este garantat.

Conflictul de orgolii dintre ACR si FRAS nu ne intereseaza si nu am fost parte in acest conflict niciodata, este problema celor doua organizatii si nu a noastra.

Este interesanta amnezia oficialului FRAS, care uita ca la fel cum ne-a fost acceptata solicitarea de a infiinta o federatie de karting de catre ACR , a avut acceptul la infintare si aceasta federatie, tot de la ACR- care detine puterea sportiva din partea FIA.

Daca faptul ca IN TOATE INSTANTELE DE JUDECATA, de grade diferite din Covasna, Brasov si Bucuresti, am castigat procesele prin care FRAS visa sa ne desfiinteze, nu are importanta pentru domniile voastre, inseamna ca vizati doar celebritatea efemera data de senzationalul ieftin si cu impact imediat, nesocotind principii de legalitate si etica morala – pe care le aveti mentionate in codul deontologic.

Noi am fost actionati in justitie de FRAS si nu invers, obiectul actiunilor in justitie nu a fost nicidecum cel al afilierii sau dezafilierii la FIA al FRAS ci PRETENTIA ABERANTA a catorva membri din cadrul FRAS de a se consfinti o ineptie juridica, aceea ca ramura sportiva karting nu exista, ea fiind doar o disciplina sportiva in cadrul ramurii sportive automobilism.

Cu toate ca Federatia Romana de Karting a fost inregistrata in Registrul National Sportiv al Federatiilor de pe langa ANST la data de 01.06.2011, data la care a primit Certificatul de Inregistrare Sportiva, ea a fost infiintata la o data anterioara –octombrie 2010.

Si nu in ultimul rand va aducem la cunostinta faptul ca tinerii piloti la care va referiti activeaza in cadrul clubului sportiv Real Racing de mai multi ani, nu doar din anul 2011 si imprejurarea ca AS Club Sportiv Real Racing a inteles sa respecte legalitatea participand doar la competitii legale ii onoreaza si dovedeste simt profesional si etic.

Scopul activitatilor sportive si al sportului in general este de a contribui la formarea unor caractere puternice, cu un simt dezvoltat al corectitudinii si al bunului simt, constituind un important factor de educatie si de formare a personalitatii umane.

Pentru a fi un formator de caractere trebuie ca cel/cei care realizeaza acest lucru sa fie la randul lor persoane corecte, de buna credinta si oneste.

Din pacate, demersurile FRAS sunt initiate de persoane care nu au dorinta de promovare a sportului si implicit a promovarii acestor valori morale importante scopul lor vizand doar interese materiale si de putere.

Demersul nostru nu se doreste a ne inscrie in nota de scandal si de denigrare initiata de FRAS, este un drept la replica necesar pentru a clarifica aspecte legale si de deontologie sportiva care in mod voit au fost omise sau incalcate.

Ne manifestam in continuare disponibilitatea si dorinta unei colaborari constructive cu oricine doreste sa ne cunoasca activitatea, sportivii si performantele lor ,excludem insa orice incercare de denigrare si aruncare in derizoriu a noastra, pentru ca ar fi nedreapta si lipsita de onestitate.

 

FEDERATIA ROMANA DE KARTING

Prin Dl. Stefan Lucian – Presedinte

De asemenea, ai putea dori...